Kelebihan ASB


Sebelum anda ingin memohon pinjaman ASB, Penting untuk anda pastikan yang ia berbaloi.
Mari semak sekejap;

Perkara pertama yang anda kena pastikan ialah anda sudah ada akaun bersama ASB (Buku ASB).
Jika masih tiada saya boleh uruskan untuk anda.

Jika anda sudah ada akaun ASB sudah tentu anda sudah mula melabur, tetapi ada juga yang setakat ada akaun sahaja tetapi tidak menyimpan dan melabur.  Jadi disini saya akan bantu anda membuat pinjaman.

Tetapi sebelum itu jom lihat beza anda simpan duit sendiri setiap bulan dan anda mohon pinjaman;


Beza Simpanan Dengan ASB Loan/Roughly (Dividen;7.65+Bonus;1.15 set of last year)
Item
Simpanan Biasa/Bank
RM 180/Bln
Pinjaman ASB
RM 180/Bln
Jumlah Tahun Pertama
RM 180 × 12 = RM 2,160
Pinjaman tersedia RM 30,000
Keuntungan Hujung Tahun
RM 2,160 × 8% = RM 172.80
RM 30,000 × 8% = RM 2,400
Selepas 25 Tahun
(2160×25)+(172.80×25)=
RM 58,320
30k+(2400×25)= 30k+60k
RM90++k
Jika Bayar Guna Keuntungan.
-
RM 2,400RM 2,160 = RM 240
Insurans
Tiada/Terhad
Perlindungan Terjamin

Item
Simpanan Biasa/Bank
RM 291/Bln
Pinjaman ASB
RM 291/Bln
Jumlah Tahun Pertama
RM 291 × 12 = RM 3,492
Pinjaman tersedia RM 50,000
Keuntungan Hujung Tahun
RM 3,492 × 8% = RM 279.36
RM 50,000 × 8% = RM 4,000
Selepas 25 Tahun
(3,492×25)+(279.36×25)=
RM 94,284
50k+(4000×25)= 50k+100k
RM150++k
Jika Bayar Guna Keuntungan.
-
RM 4,000RM 3,492 = RM 508
Insurans
Tiada/Terhad
Perlindungan Terjamin

Item
Simpanan Biasa/Bank
RM 600/Bln
Pinjaman ASB
RM 600/Bln
Jumlah Tahun Pertama
RM 600 × 12 = RM 7,200
Pinjaman tersedia RM 100,000
Keuntungan Hujung Tahun
RM 7,200× 8% = RM 576.00
RM 100,000 × 8% = RM 8,000
Selepas 25 Tahun
(7,200×25)+(576×25)=
RM 194,400
100k+(8000×25)= 100k+200k
RM300++k
Jika Bayar Guna Keuntungan.
-
RM 8,000RM 7,200 = RM 800
Insurans
Tiada/Terhad
Perlindungan Terjamin

Item
Simpanan Biasa/Bank
RM 1200/Bln
Pinjaman ASB
RM 1200/Bln
Jumlah Tahun Pertama
RM 1200 × 12 = RM 14,400
Pinjaman tersedia RM 200,000
Keuntungan Hujung Tahun
RM 14,400× 8% = RM 1,152
RM 200,000 × 8% = RM 16,000
Selepas 25 Tahun
(14,400×25)+(1,152×25)=
RM 388,880
200k+(16,000×25)= 200k+400k
RM600++k
Jika Bayar Guna Keuntungan.
-
RM16,000RM14,400=RM 1600
Insurans
Tiada/Terhad
Perlindungan Terjamin


Ok, jika anda pening tengok jadual diatas saya akan terangkan dalam bentuk ayat. 
Kalau boleh tolong sediakan kalkulator sekali ya....

Sebagai contoh,
Setiap kali anda dapat gaji anda akan asingkan RM 291 sebagai simpanan anda,
Selepas setahun anda telah berjaya mengumpulkan RM 3,492,
Jika anda simpan didalam bank biasa duit itu tidak akan berganda,
Jika bersama ASB RM 3,492 itu akan menghasilkan lagi RM 279.36.
Tetapi dengan jumlah simpanan yang sama iaitu RM 291 sebulan anda boleh membuat loan untuk
RM 50,000.
Dengan adanya RM 50,000 didalam akaun ASB anda, Nilai itu akan menghasilkan wang tambahan sebanyak RM 4,000 setiap tahun.
Bayangkan berapa jumlah wang anda selepas beberapa tahun.!!!

Anda boleh guna kaedah yang sama bagi mengira lain-lain amount pinjaman didalam jadual diatas.

PINJAM SENANG!!! NAK BAYAR BALIK MERANA!!!

Iz faham, mesti ayat diatas selalu bermain difikiran anda semua.
Tapi jangan lupa ASB merupakan akaun pendapatan yang memberi anda pendapatan tambahan.
Jadi disini ada beberapa cara untuk anda membayar balik pinjaman anda;

Sebagai contoh;

Anda baru bekerja tetapi  ingin memohon pinjaman untuk RM 10,000 untuk pelaburan ASB anda,
Setiap bulan anda hanya mampu menyimpan RM 100 sahaja sebulan.
Tugas saya adalah merancang bajet anda.
Jadi saya cadangkan anda untuk memohon pinjaman RM 10,000 dengan bayaran bulanan HANYA RM 58 selama 25 tahun.
Tapi 25 tahun satu tempoh yang panjang,
Jika anda ada anak baru lahir, dia mungkin sudah ada anak satu selepas 25 tahun :p
Persoalannya mampukan saya bayar selama itu???

Jawapannya sangat mudah, anda tidak perlu bayar selama itu menggunakan duit poket anda.
Bagaimana???

Jika anda bayar RM 58 sebulan, Setahun anda telah membayar RM 692.
Walhal didalam akaun ASB anda telah ada RM 10,000 dimana ia akan menghasilkan tambahan RM 696.
Jadi, apa kata jika anda gunakan hasil dividen anda untuk membuat bayaran pinjaman anda.

Walaubagaimanapun iz nasihatkan kepada anda semua supaya anda tidak mengeluarkan dividen anda untuk 2,3 atau 4 tahun yang pertama dan ia akan berganda. Kerana tujuan anda membuat pinjaman adalah untuk melabur dan tujuan melabur adalah untuk mendapatkan keuntungan.

Anda hanya perlu bayar pada 2 atau 3 tahun pertama sahaja kemudian gunakan dividen anda untuk membayar pinjaman anda.


Anda boleh gunakan cara yang sama untuk mengira dari jadual diatas.
Jika anda sudah memahami bagaimana pengiraannya, anda sudah boleh pergi ke tab seterusnya.
"ASB LOAN"

*Pengiraan Adalah Secara Anggaran Dan Bukanlah Jumlah Tepat.

115 comments:

MY Investor said...

Here's a comparison of ASB Loan with other alternatives of investment. Remember to consider the risk before deciding to take a loan:

http://invest-made-easy.blogspot.com/2013/01/investing-in-amanah-saham-via-personal.html

Anonymous said...

Sy henry,32thn,sbh. Telah membuat pinjaman asb sbnyk 50k..jika sy hendak membuat pinjaman perniagaan,bolehkah pinjaman asb ini dibuat sbgai penjamin atau sandaran kepada pinjaman perniagaan yg akan di buka.?trma kasih..

Anonymous said...

ape pandangan saudara klu berlaku krisis ekonomi?adakah bulanan kita akan dinaikkan atau memanjangkan tempoh matang?

jodiana jaukal said...

Hi..ASB ni hnya untuk warganegara malaysia sahaja ke?

nature "iz" said...

*ASB Hanya Untuk Warganegara Malaysia Dah Mestilah Bumi Putera.

* Pinjaman ASB Agak Bergantung Kepada BLR. Contoh BLR Naik Byr Bulanan Ada Potensi Utk Naik, Pada Waktu Yang Sama Keuntungan ASB Akan Naik Juga. Ini Berlaku Kerana Naik Turun Ekonomi Adalah Seiring.

* Pinjaman ASB Hanya Boleh Dijadikan Sebagai Creadit Score untuk permudahkan membuat pinjaman lain. Keuntungan ASB boleh dijadikan Sebagai Side Income Untuk menjadikan Salah Satu punca pendapatan, maka, jumlah pinjaman yang ingin dibuat lebih besar. tetapi jika komitmen terlalu banyak agak sukar juga.

Ohh pui said...

Hi Iz,

Apa beza buat loan ASB ni di CIMB atau Maybank ?

Adakah sebarang hidden charges oleh pihak bank yg menawarkan ASB Loan in?

zul hilmi said...

macam mana saya hendak berhubung dgn anda??

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
iz said...

Ohh pui : Beza dari segi Penolakan Dari BLR. Lagi Banyak Penolakan Kita Lagi Jimat. Maybank Start Dari BLR (6.6) - 1.3. CIMB BLR-1.65

zul hilmi : Email atau just click Apply n click

ANDA MAHU KAMI HUBUNGI ANDA???

KLIK >>>SINI<<<

Anonymous said...

Here are explaination about ASB loan http://bit.ly/14kT1Cf

anybody said...

Sy nk tnya blhkah sy buat loan 400k tapi 2 akaun. 200k 200k. Dalam masa yg sama. Tq

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

you made wrong calculation.
Jumlah Tahun Pertama

RM 180 × 12 = RM 2,160

Pinjaman tersedia RM 30,000
Keuntungan Hujung Tahun

RM 2,160 × 8% = RM 172.80

kalau simpan januari..x sama dgn dividen dtrima dgn mrka yg simpan bulan oktober!!
Jumlah Tahun Pertama

RM 180 × 12 = RM 2,160

Pinjaman tersedia RM 30,000
Keuntungan Hujung Tahun



(2160×25)+(172.80×25)=
RM 58,320
SALAH. JUMLAH DIVIDEN BUKAN 172.80 TIAP TAHUN..HARUS BERTAMBAH.

Anonymous said...

Masih ada lg ke pinjaman asb ni. Brp tahun max

Iz said...

Pengiraan Adalah Betul Secara Basis...
X mampu saya nak kira utk setiap bulan.. Haha..
Mestilah x sama....
Secara logik agak melampau utk dpt keuntungan penuh setahun walaupun baru melabur 3 bln -___-"

Tq atas kririkan anda.

Iz said...

ASB bukan lah pelaburan mutlak. So ia tidak mnjanjikan keuntungan melampau. Ia lebih kepada simpanan masa hadapan. Dividen adalah bonus.

Buka 2 akaun asb loan anda xde mslh. Tp ia bermakna anda akan byr 2 loan insurana n 2 kali byr stem duty :)

rosnah zakaria said...

Abg sy penah buat asb loan RM30k untuk 15 tahun, dan sy buat pengiraan yg sama still tidak menguntungkan sbb bila lewat bayr dah kena charge and modal akan dapt lebih cikit daripada apa yg kita byr.

Just for sharing, sbb sy pun financial consultant untuk unit trust, at the same time my brother pun buat dgn sya.. so u can see comparison 15 tahun in Asb and 15 tahun with unit trust.

klu nak tahu lebih detail just email me on rosnahzakaria.pm@gmail.com

thanks

Iz said...

Haha.. TQ Rosnah atas pendapat. X dinafikan unit trust adalah lebih untung dari ASB.

Pinjaman dengan pihak bank amat memerlukan displin yang tinggi utk buat byrn. Itu memang sistem bank negara.

Utk ASB loan jika anda buat bawah dari 20 thn tempohnya risiko rugi adalah lebih berbandin tempoh lebih dr 20 thn.

Sebagai pegawai bank y x berapa pengalaman. Baru 5 thn, juga terlibat dlm unit trust sy tahu sistemnya.

Ia merupakan satu pelaburan berisiko, x macam dulu ia agak stabil. X caya kalau anda ada kawan cina, cuba tanya pendapat mereka berkenaan Unit Trus :)

ASB adalah pelaburan dijamin stabil oleh Kerajan Malaysia.

Kedua- dua jenis pelaburan adalah bagus dan mempunyai +ve -ve nye.

Kesimpulan: jika anda mahu melabur dlm ASB melalui pinjaman bank. Sila displin n patuhi syarat bank. Confirm ada untung,

TQ

shiromie said...

Kalau sy yg xda pendapatan tetap,boleka sy loan.?kalu bole,boleka sy loan bsar trus..sy bminat utk ikut loan asb..utk simpanan masa pjg..kalau ada WhatsApp senang nk contact

Anonymous said...

assalam, Maybank baru approve loan sy 200k dan sy start bayar loan bulan oktober. Sy nk tnye, jumlah dividen yg sy terima pada hujung tahun 2013 ni berdasarkan jumlah yg sy byar pada bank iaitu oktober, november dan disember atau berdasarkan 200k? tq

ROSNAH ZAKARIA said...

btl cakp en.iz setiap perlaburan mesti ada +ve dan -ve. yang penting kita disiplin and kena follow strategy. Dalam unit trust pun still under bank negara dan bank negara dia bwah kerajaan. sama mcm public mutual jgk, public mutual di bwah public bank, dan public bank still di bwah bank negara. Yang penting kita buat diversifies port folio, dalm unit trust sama jugak mcm asb still long term 3 to 5 year dan tidak terikat. klu asb loan terikat sebb bergantung kepada pinjaman dan brapa tahun yg kita ambik. cuma loan nie ada dividen every year. yang membezakan loan dgn unit trust lebih kepada divident dan capital gain.

setiap pelaburan mesti nak untung, yang perting kita diversified fort polio fiancial kita. klu tempat yng boleh bgi lebih better return why not kita try kan.

just for sharing. Ramai client sy ambik asb loan, dan sy galakkan diaorg diversified diorg punya financial port folio, so diaorg blh nampak financial diaorg mcm mana.

thanks

anything can email me or call me at rosnahzakaria.pm@gmail.com 0r 0193647560

Iz said...

Minat asb boley text atau whatsapp sy. 0193655187.

Kepada y bertanya berkenaan dividen.

Cr pengiraan adalah. 200k x 7.5% (average) , then bahagi 12. Dpt sebulan pnt dividen.

Kira prorated. 10 11 12 adalah 3 bln. So darab 3. Tu jumlah dividen scr anggaran,

Anonymous said...

Nak tanya. Sy ada buat loan asb 30k utk 25 thn. baru je start kje, x berani amik byk2 sbb ade perancangan nk buat loan rumah.

Bleh terangkan tak diversifies financial portfolio tu mcm mana ?

Lagi satu, bleh tak kalau satu hari nanti, sy nk guna/keluarkan duit asb loan sy utk tujuan kecemasan ? (contohnya utk tujuan perubatan yg menelan belanja rm10k-rm30k)

Yusof Zulaikha said...

Salam, saya bukannya mahir pun dalam bidang ni. Namun setelah banyak pembacaan, mungkin saya boleh menjawab serba sedikit tentang persoalan anonymous diatas. Namun sila betulkan wahai admin or kawan2 jika salah.

Tentang diversifies portfolio tu sebagai pelanggan kepada pelaburan (iaitu kita ni), x yah la nak tahu terperinci. Ia bermaksud tugas pelabur (pekerja ASB yang telah diamanahkan) untuk melaburkan kesemua saham ASB ke berbagai-bagai tempat. Hal ini adalah untuk mengurangkan kerugian dan me-maintain-kan keuntungan.

Tentang nak keluarkan duit asb loan tu. Sebenarnnya kita tak boleh keluarkan loan sama sekali sehinggalah habis tahun pembayaran. Yang kita boleh keluarkan hanyalah dividen loan kita.

ROSNAH ZAKARIA said...

btl cakp Yusof Zulaikha. Yang boleh dikeluarkan hanya dividen sahaja, keluaran loan mmg tk blh dikeluarkan sama skali sehingga kita hbs bayaran tak silap. Abg sya nk keluarkan pun tk boleh.tq

iz said...

diversifies portfolio : terdiri drp pegawai2 dan department syariah PNB, dorang tentukan tempat melabur dan risiko untung @ rugi. so dorang akan pilih dan labur dlm pelbagai perniagaan yang di benarkan majlis syariah PNB.

LOAN ASB : X Dinafikan kadang2 ada org yang melabur tanpa befikir, sangkakan ASB LOAN adalah spt PERSONAL LOAN. ASB LOAN adalah dlm bentuk simpanan SIJIL atau Premium. Mustahil Nak Keluarkan ASB LOAN kecuali Sijil Premium Itu Dijual Semula.
Jika Ambil untuk 15 Tahun, Habis Bayar, Sijil akan diberi hak 100% kepada Peminjam, ia akan dijual kepada PNB dgn nilai asal. so baru dapat duit tue.

So jika Niat anda buat ASB LOAN utk tujuan spt PERSONAL LOAN.. Anda SALAH JALAN :)

Jika Niat Anda Untuk Membuat Simpanan Dan Pelaburan Secara Selamat Ia Adalah Tempat Yang Betul.

iz-0193655187

rezawate ramlee said...

hye...saya telah melabur sbyk rm50k..so nk tnya..klu saya berhenti dlm masa 10 tahun..adakah saya akan dpt kembali wang yg telah d potong setiap buln melalui akaun saya?

Serunding Daging said...

Mohon pencerahan.
Sy ada buat loan ASB.
Baru-baru ini saya ada bersembang dengan seorang kawan yg melabur dlm public mutual punya skim. Dia bgtau sy ASB Loan ni xde sijil pelaburan halal ataupun istilah yg dekat2 dgn nya lah. Selama ni sy percaya yg skim ASB ni elok je. Bagi Public mutual pula kita bleh pilih sama ada nk labur dalam skim yg halal atau tak halal.

Betul ke ape yg sy dgr ni ? Sy mmg teringin nk tau ke mana duit sy dilaburkan. Harap ada rakan2 di sini dpt terangkan secara asas dan mudah difahami. Sy teringin nk ambil tahu pasal ekonomi tp selalunya kusut bila org bank terang itu-ini byk2 smpai last2 satu pn sy x fhm.

ROSNAH ZAKARIA said...

untuk pengetahuan Serunding Daging: Public mutual mamang ada syariah fund dan bukan syariah. Kebanyakkan memang kita akan suggest kan Islamic Fund untuk semua client. Islamic Fund yang didalam Public Mutual semua di pantau oleh ZI syariah Advisory Service Sdn. Bhd. yang bertauliah untuk memastikan operasi da pelaburan dana mematuhi keperluan Syariah yang ditetapkan.Kalau untuk maklumat lebih detail boleh refer dengan prospectus Public Mutual melalui website atau pun boleh pergi ke website ZI Syariah.

Berkenaan Dengan ASB, u boleh refer laporan tahunan untuk mengetahui di mana dia laburkan. apa yg info sy dapt, salah satunya adalah Tabacco. Atau pun u boleh pergi sendiri dekat counter ASB untuk sebarang pertayaan dan maklumat. sbb sya pun dapat info berkenaan untuk kesahihan.

just for sharing

tq



sHazZy_Pisces said...

salam. saya baru sahaja membuat pembiayaan ASBi di Maybank sebyk 30k dan tempoh pembiayaan adalah selama 25 tahun. saya kurang jelas sedikit mengenai beberapa perkara.
1. Apakah maksud harga jualan?
"RM88231.16 iaitu Jumlah Kemudahan beserta jumlah keuntungan oleh bank. (kadar Harga Jualan ialah 10.6% berdasarkan KPA+4.0% atau 10% yang mana lebih tggi)

statement di atas ni shj sudah memeningkan kepala saya. hahha..

2. pembayaran balik setiap bulan yg akan dikenakan kepada saya ialah 181.00/bulan selama 25 tahun atau sehingga Harga Jualan dibyr sepenuhnya.
(kenyataan di atas ini juga mengelirukan sbb apabila dikira (181 x 12) x 25 tahun = 54,300. berbeza dgn harga jualan yg dinyatakan seperti (1).

bolehkah admin explain kepada saya. tq

wardah sufiyan said...

Dividen tu ambil di ash lh..

rosnah zakaria said...

sHazZy_Pisces : hi
Harga Jualan adalah harga yang di jual pada masa tersebut. contohnya Shazzy beli dalam harga rm 0.20 dan shazzy jual dalam harga rm 0.40, dan untung rm 0.20. itu lah maksudnya harga jualan.

thanks
Rosnah public mutual.
klu ada pertayaan berkenaan public mutual boleh la bertanya pada sy di rosnahzakaria.pm@gmail.com @ 019-3647560

shazuan sabudi said...

salam...saya nak tanya, antara maybank, cimb n rhb bank...mana yang lebih baik buat loan asb? tq

Anonymous said...

A-EXCEL-PELAN SIMPANAN ISLAM NO . 1 DI MALAYSIA.SESIAPA PUN MAMPU.

salam kawan2 semua.

Saya ingin berkongsi sistem ekonomi takaful.Pelan simpanan 100% patuh syariah..daripada AIA Public Takaful.Pelan No. di Malaysia.

Keuntungan tahunan:setakat ni Alhamdulillah AIA takaful bagi 30%-35% dijamin...sebabnya inikan pelaburan..sama macam ASB,Bank Rakyat, tabung haji ke....tapi YANG PASTI..HALAL DAN EKONOMIK....dah nama takaful..Melabur pun kat tempat yang selamat dan halal.

simpan 20tahun:apa kita dapat??
-Faedah kehidupan(Pelan Zakat)-Setiap 2 tahun kita dapat kita dapat duit ni..macam ASB,Bank Rakyat,Tabung Haji, Bank Islam ke..Setiap tahun unit-unit pelaburan ni akan bagi dividen kan..
Contoh ASB(tahun 2012 8.75%),Bank Rakyat(15%) dan contoh-contoh lain la..Kalau pelan A-excel ni,takaful sediakan kita 30-35% setahun.Paling Tinggi..menarik kan??tetapi tahunan tak digunapakai dalam takaful..setiap 2 tahun baru kita dapat..
contoh:RM10,000 untuk setahun..2 Tahun dah RM20,000..
Setahun 30%..dua tahun jadi 60% la kan kawan2..60% daripada RM20,000 jadinya RM12,000 untuk 2 tahun..setiap 2 tahun RM12,000 kita boleh hantar mak ayah pergi umrah/haji ke..atau buat simpanan tambahan kita...untuk kahwin ke..melancong ke...atau buat pelaburan tambahan...menarik kan??sebenarnya ini memang menarik..dah nama No. 1 kat Malaysia..Paling menarik..sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya..malahan Takaful akan berikan kita duit simpanan dan jumlah perlindungan sekaligus???macam khairat kematian la..kawan2 taknak ke??
Contoh simpanan setahun RM10,000..
jumlah takaful lindung:7kali dari simpanan:7xRm10,000:rm70,000..
sekiranya takde ape2 kat kita..Alhamdulillah..kita dapat duit simpanan balik(simpanan+dividen+setiap 2 tahun keuntungan).....yang penting halal..bila halal..insyaallah berkat duit simpanan kita tu..
kalau nak tanya lebih detail boleh call,sms atau email saya
Caruman(simpanan) boleh dibuat tahunan,2kali setahun,4kali setahun atau sebulan sekali.ikut kemampuan dan keselesaan kita.

A.Hadi Zulyat
Takaful Advisor
0145084721
takafulaiacare@gmail.com

Assalamualaikum kawan2.terima kasih sudi membaca perkongsian ini..mudahan ini dapat membantu orang melayu kita dalam ekonomi islam..

Anonymous said...

A-EXCEL-PELAN SIMPANAN ISLAM NO . 1 DI MALAYSIA.SESIAPA PUN MAMPU.

salam kawan2 semua.

Saya ingin berkongsi sistem ekonomi takaful.Pelan simpanan 100% patuh syariah..daripada AIA Public Takaful.Pelan No. di Malaysia.

Keuntungan tahunan:setakat ni Alhamdulillah AIA takaful bagi 30%-35% dijamin...sebabnya inikan pelaburan..sama macam ASB,Bank Rakyat, tabung haji ke....tapi YANG PASTI..HALAL DAN EKONOMIK....dah nama takaful..Melabur pun kat tempat yang selamat dan halal.Tak perlu fikir macam mane sebabnya Takaful dah bantu kita gandakan simpanan kita dengan selamat.

simpan 20tahun:apa kita dapat??
-Faedah kehidupan(Pelan Zakat)-Setiap 2 tahun kita dapat kita dapat duit ni..macam ASB,Bank Rakyat,Tabung Haji, Bank Islam ke..Setiap tahun unit-unit pelaburan ni akan bagi dividen kan..
Contoh ASB(tahun 2012 8.75%),Bank Rakyat(15%) dan contoh-contoh lain la..Kalau pelan A-excel ni,takaful sediakan kita 30-35% setahun.Paling Tinggi..menarik kan??tetapi tahunan tak digunapakai dalam takaful..setiap 2 tahun baru kita dapat..
contoh:RM10,000 untuk setahun..2 Tahun dah RM20,000..
Setahun 30%..dua tahun jadi 60% la kan kawan2..60% daripada RM20,000 jadinya RM12,000 untuk 2 tahun..setiap 2 tahun RM12,000 kita boleh hantar mak ayah pergi umrah/haji ke..atau buat simpanan tambahan kita...untuk kahwin ke..melancong ke...atau buat pelaburan tambahan...menarik kan??sebenarnya ini memang menarik..dah nama No. 1 kat Malaysia..Paling menarik..sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya..malahan Takaful akan berikan kita duit simpanan dan jumlah perlindungan iaitu 7 kali daripada jumlah simpanan..maknanya khairat kematian+nilai simpanan kita..Ia tak macam unit-unit pelaburan lain yang bekukan akaun kita...kawan2 taknak ke??
Contoh simpanan setahun RM10,000..
jumlah takaful lindung:7kali dari simpanan:7xRm10,000:rm70,000..
sekiranya takde ape2 kat kita..Alhamdulillah..kita dapat duit simpanan balik(simpanan+dividen+setiap 2 tahun keuntungan).....yang penting halal..bila halal..insyaallah berkat duit simpanan kita tu..
Caruman(simpanan) boleh dibuat tahunan,2kali setahun,4kali setahun atau sebulan sekali.ikut kemampuan dan keselesaan kita.

Kalau nak melabur,nak menyimpan ..pilihlah yang halal,kukuh dan selamat.
kalau nak tanya lebih detail kawan2 boleh call,sms atau email saya.

A.Hadi Zulyat
Takaful Advisor
0145084721
takafulaiacare@gmail.com

Assalamualaikum kawan2.terima kasih sudi membaca perkongsian ini..mudahan ini dapat membantu orang melayu kita dalam sistem ekonomi islam..

A. Hadi Zulyat said...

A-EXCEL-PELAN SIMPANAN ISLAM NO . 1 DI MALAYSIA.SESIAPA PUN MAMPU.

salam kawan2 semua.

Saya ingin berkongsi sistem ekonomi takaful.Pelan simpanan 100% patuh syariah..daripada AIA Public Takaful.Pelan No. di Malaysia.

Keuntungan tahunan:setakat ni Alhamdulillah AIA takaful bagi 30%-35% dijamin...sebabnya inikan pelaburan..sama macam ASB,Bank Rakyat, tabung haji ke....tapi YANG PASTI..HALAL DAN EKONOMIK....dah nama takaful..Melabur pun kat tempat yang selamat dan halal.Tak perlu fikir macam mane sebabnya Takaful dah bantu kita gandakan simpanan kita dengan selamat.

simpan 20tahun:apa kita dapat??
-Faedah kehidupan(Pelan Zakat)-Setiap 2 tahun kita dapat kita dapat duit ni..macam ASB,Bank Rakyat,Tabung Haji, Bank Islam ke..Setiap tahun unit-unit pelaburan ni akan bagi dividen kan..
Contoh ASB(tahun 2012 8.75%),Bank Rakyat(15%) dan contoh-contoh lain la..Kalau pelan A-excel ni,takaful sediakan kita 30-35% setahun.Paling Tinggi..menarik kan??tetapi tahunan tak digunapakai dalam takaful..setiap 2 tahun baru kita dapat..
contoh:RM10,000 untuk setahun..2 Tahun dah RM20,000..
Setahun 30%..dua tahun jadi 60% la kan kawan2..60% daripada RM20,000 jadinya RM12,000 untuk 2 tahun..setiap 2 tahun RM12,000 kita boleh hantar mak ayah pergi umrah/haji ke..atau buat simpanan tambahan kita...untuk kahwin ke..melancong ke...atau buat pelaburan tambahan...menarik kan??sebenarnya ini memang menarik..dah nama No. 1 kat Malaysia..Paling menarik..sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya..malahan Takaful akan berikan kita duit simpanan dan jumlah perlindungan iaitu 7 kali daripada jumlah simpanan..maknanya khairat kematian+nilai simpanan kita..Ia tak macam unit-unit pelaburan lain yang bekukan akaun kita...kawan2 taknak ke??
Contoh simpanan setahun RM10,000..
jumlah takaful lindung:7kali dari simpanan:7xRm10,000:rm70,000..
sekiranya takde ape2 kat kita..Alhamdulillah..kita dapat duit simpanan balik(simpanan+dividen+setiap 2 tahun keuntungan).....yang penting halal..bila halal..insyaallah berkat duit simpanan kita tu..
Caruman(simpanan) boleh dibuat tahunan,2kali setahun,4kali setahun atau sebulan sekali.ikut kemampuan dan keselesaan kita.

Kalau nak melabur,nak menyimpan ..pilihlah yang halal,kukuh dan selamat.
kalau nak tanya lebih detail kawan2 boleh call,sms atau email saya.

A.Hadi Zulyat
Takaful Advisor
0145084721
takafulaiacare@gmail.com

Assalamualaikum kawan2.terima kasih sudi membaca perkongsian ini..mudahan ini dapat membantu orang melayu kita dalam sistem ekonomi islam..

takafulaiacare said...

A-EXCEL-PELAN SIMPANAN ISLAM NO . 1 DI MALAYSIA.SESIAPA PUN MAMPU.

salam kawan2 semua.

Saya ingin berkongsi sistem ekonomi takaful.Pelan simpanan 100% patuh syariah..daripada AIA Public Takaful.Pelan No. di Malaysia.

Keuntungan tahunan:setakat ni Alhamdulillah AIA takaful bagi 30%-35% dijamin...sebabnya inikan pelaburan..sama macam ASB,Bank Rakyat, tabung haji ke....tapi YANG PASTI..HALAL DAN EKONOMIK....dah nama takaful..Melabur pun kat tempat yang selamat dan halal.Tak perlu fikir macam mane sebabnya Takaful dah bantu kita gandakan simpanan kita dengan selamat.

simpan 20tahun:apa kita dapat??
-Faedah kehidupan(Pelan Zakat)-Setiap 2 tahun kita dapat kita dapat duit ni..macam ASB,Bank Rakyat,Tabung Haji, Bank Islam ke..Setiap tahun unit-unit pelaburan ni akan bagi dividen kan..
Contoh ASB(tahun 2012 8.75%),Bank Rakyat(15%) dan contoh-contoh lain la..Kalau pelan A-excel ni,takaful sediakan kita 30-35% setahun.Paling Tinggi..menarik kan??tetapi tahunan tak digunapakai dalam takaful..setiap 2 tahun baru kita dapat..
contoh:RM10,000 untuk setahun..2 Tahun dah RM20,000..
Setahun 30%..dua tahun jadi 60% la kan kawan2..60% daripada RM20,000 jadinya RM12,000 untuk 2 tahun..setiap 2 tahun RM12,000 kita boleh hantar mak ayah pergi umrah/haji ke..atau buat simpanan tambahan kita...untuk kahwin ke..melancong ke...atau buat pelaburan tambahan...menarik kan??sebenarnya ini memang menarik..dah nama No. 1 kat Malaysia..Paling menarik..sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya..malahan Takaful akan berikan kita duit simpanan dan jumlah perlindungan iaitu 7 kali daripada jumlah simpanan..maknanya khairat kematian+nilai simpanan kita..Ia tak macam unit-unit pelaburan lain yang bekukan akaun kita...kawan2 taknak ke??
Contoh simpanan setahun RM10,000..
jumlah takaful lindung:7kali dari simpanan:7xRm10,000:rm70,000..
sekiranya takde ape2 kat kita..Alhamdulillah..kita dapat duit simpanan balik(simpanan+dividen+setiap 2 tahun keuntungan).....yang penting halal..bila halal..insyaallah berkat duit simpanan kita tu..
Caruman(simpanan) boleh dibuat tahunan,2kali setahun,4kali setahun atau sebulan sekali.ikut kemampuan dan keselesaan kita.

Kalau nak melabur,nak menyimpan ..pilihlah yang halal,kukuh dan selamat.
kalau nak tanya lebih detail kawan2 boleh call,sms atau email saya.

A.Hadi Zulyat
Takaful Advisor
0145084721
takafulaiacare@gmail.com

Assalamualaikum kawan2.terima kasih sudi membaca perkongsian ini..mudahan ini dapat membantu orang melayu kita dalam sistem ekonomi islam..

Anonymous said...

Salam,

If saya lump siap2 pymt for 1 year dlm akaun, then asb auto deduct every mnth, ade tak possibility, circumstances like short of payment due to blr ke? bfr ke? ape2 lah..

trimas

Anonymous said...

LOAN 200K UTK 25 TAUN BYR SBLAN RM 1200, TAUN KEDUA N STERUSNYA GUNE DIVIDEN JE BYR HUTANG PASTU RM 1200 TD SIMPAN BLN2 KT UNIT AMANAH BWH MANE2 LOCAL BANK CKUP 25 TAUN DPT 1,145,204[KADAR 8% STAUN]+200K ASB= 1,345,204.. FUIYOO KAYO PAK CIK HEHE...TU PN KLAU MAMPU ARR SAVING 1200 SLAN

Anonymous said...

salam..
saya nak tanya apakah asb ini ada riba?

Anonymous said...

xleh..lps 25 thun bru leh wt kuar..ni kbrukn dia

Gaban Koruk said...

Selepas 3 tahun,saham loan asb boleh di jual balik.....boleh ke?

Syed Firdaus Syed Omar said...

Untuk maklumat lajut tentang ASB loan, boleh hubungi saya di 012-7410825 Syed - RHB Bank (Whatsapp/SMS/Call)

Asri mohamad said...

BAGAIMANA kalau uols nak JADI AHLI SHAKLEE?
Ada 2 cara paling mudah untuk menjadi ahli:-

1) Yuran Pendaftaran hanya RM65 + RM10 Postage. Yuran ini adalah untuk menampung kos BUSINESS KIT yang mengandungi catalog, product guide dan business manual.

ATAU

2) Buat pembelian sebanyak 200 point UV (Unit Value), atau lebih kurang RM650 anda akan mendapat KEAHLIAN PERCUMA (bernilai RM75) dan juga CASH BONUS (bernilai RM20+).

Mudahkan jadi ahli shaklee.. Lebih mudah ajar anak ABC..hehehe..

Hanya daftar, guna produk, kumpul uv dan bila anda dapat kumpul uv yg cukup dalam sebulan, anda dapat CASH BONUS. Syok tak? Makan sendiri  pun dah boleh dapat bonus...

Biasanya bonus tu yg anda dapat..berbaloi lah ngn vitamin yg anda beli..siapa nak bg kan..


KELEBIHAN MENJADI AHLI SHAKLEE

1) Boleh beli produk Shaklee pada harga ahli. (20% less than retail price)

2) Dapat BONUS hasil pembelian/jualan setiap bulan 5%-21%.

3) Dimasukkan ke GROUP TEAM untuk testimoni dan maklumat produk..

4) Hanya SPECIAL GROUP kami yang akan mendedahkan Rahsia Kejayaan ramai orang yang sudah berjaya dalam perniagaan Shaklee ini..pelbagai rahsia untuk berjaya..


Untuk keahlian layari :

www.jutawanshaklee.biz

aiman88 said...

Untuk maklumat lanjut berkenaan pelaburan ASB.
Boleh hubungi saya di talian 017-6572887 Aiman.
(Whatsapp/call/text)
Bangkitlah wahai bumiputera semua,ini sahaja yg boleh menjadi aset untuk diri kita n generasi akan datang. Kalau x buat cara mcam ni,kumpul la tiap2 bulan sampai rambut beruban. Selamat beramal.
:-P

aiman88 said...

Untuk maklumat lanjut berkenaan pelaburan ASB.
Boleh hubungi saya di talian 017-6572887 Aiman.
(Whatsapp/call/text)
Bangkitlah wahai bumiputera semua,ini sahaja yg boleh menjadi aset untuk diri kita n generasi akan datang. Kalau x buat cara mcam ni,kumpul la tiap2 bulan sampai rambut beruban. Selamat beramal.
:-P

aiman88 said...

Untuk maklumat lanjut berkenaan pelaburan ASB.
Boleh hubungi saya di talian 017-6572887 Aiman.
(Whatsapp/call/text)
Bangkitlah wahai bumiputera semua,ini sahaja yg boleh menjadi aset untuk diri kita n generasi akan datang. Kalau x buat cara mcam ni,kumpul la tiap2 bulan sampai rambut beruban. Selamat beramal.
:-P

aiman88 said...

Untuk maklumat lanjut berkenaan pelaburan ASB.
Boleh hubungi saya di talian 017-6572887 Aiman.
(Whatsapp/call/text)
Bangkitlah wahai bumiputera semua,ini sahaja yg boleh menjadi aset untuk diri kita n generasi akan datang. Kalau x buat cara mcam ni,kumpul la tiap2 bulan sampai rambut beruban. Selamat beramal.
:-P

Eyzoll Najmi said...

Pelabutan asb if interested contact me amirul izzulis asb specialist... semua boleh memohon dokument diperlukan hanya kad pengenalan depan dan belakang serta slip gaji satu bulan jika ada jika tiada boleh memohon asalkan mampu untuk bayar bulanan berminat ctc saya what app wechat viber line 0182694133 asb specialist rhb bank hq jalan tun razak

Fakhrulzakry said...

As-Salam and Hi,

Saya sangat konfius dengan my LASBi Maybank.

Saya buat loan asb islamic sebanyak 75k. and sepatutnya pada tarik saya process loan tu dinyatakan dalam kertas list bayaran bulanan adalah sebanyak 459/bulan.
Tapi, bila sampai surat ,
saya kena bayar 472/bulan. and ada sumbangan takaful 2012.00 Myr .and total semua 77123.00MYR.

boleh tolong saya faham kenapa jadi 472 instead of 459 macam dalam pamphlet maybank islamic loan ?

Anonymous said...

pengiraan tu salah tuan..harap maaf..pengiraan perlu dibuat secara coumpound interest bagi simpanan sendiri..tuan akan tahu hasilnya, simpan sendiri lebih baik daripada loan..

pokok pertama sekali, harus ingat loan ada interest dan bergantung pada Bank lending rate (BLR)..sekiranya satu ketika krisis ekonomi, Bank negara malaysia naikkan OPR...sudah tentu kadar interest tidak akan sama seperti sewaktu anda mula-mula membayar loan..

sejarah malaysia pernah mencatat interest sehingga melebihi 10% untuk setiap loan masa krisis eknomi di malaysia dulu...

sekarang teknik loan masih berkesan, tapi bila kena effect krisis ekonomi...sendiri mau ingat..dividen sudah tentu berkuranng dan anda terpaksa bayar lebih dari apa yang anda dapt..

kesimpulannya, pendapat saya simpan sendiri lebih baik..cuma kekurangannya, bila simpan sendiri..kena disiplin..tu saje..

rabiatul adawiah said...

Salam en.hadi klu saya hndk memohon boleh ke.sya surirumah spnuh masa.

rabiatul adawiah said...

Salam en.hadi klu saya hndk memohon boleh ke.sya surirumah spnuh masa.

Anonymous said...

Camane plak calculation jika kita nak terminate loan asb ni?

mohamad zulfahmi said...

Berapa tahun minimum untuk kita tutup akaun loan asb ?

mohamad zulfahmi said...

Berapa tahun minimum untuk kita tutup akaun loan asb ?

rozalqs said...

Maaf saja nak tau..wakil wakil loan asb ni ada dapat apa apa komisen ke dari bank?

ninie said...

Kalau nk buat loan asb 10k utk tempoh setahun boleh x??n brape kna byar bulan2

yus said...

asb 2 cimb ada buat loan ke x??coz asb 1 da penuh...

0193104543

Anonymous said...

asb ni compound interest or simple interest.? based on calculation tuan diatas, ianya simple. as far as i know, ianya compound. mohon pencerahan. :)

Anonymous said...

Asb is compounding interest
Tapi jika dah keluarkan interest untuk bayar balik loan tahunan of course tiada lagi compounding. Unless bayaran bulanan tu di buat guna duit sendiri.

Anonymous said...

saya blacklist ctos boleh ke kalau sya nk memohon...sya dh ada akaun asb...

Anonymous said...

saya blacklist ctos boleh ke kalau sya nk memohon...sya dh ada akaun asb...

Anonymous said...

Hi Admin,
Saya baru je amik loan ASB 50K for 30 yrs. so monthly i have to pay rm274. so, nak tanya boleh tak kita buat bayaran 1 in a year, means sekali bayar untuk satu tahun tu guna dividen tahunan tu la. Ke memang kena bayar bulan2. Hurrmm. Hari tu lupa tanya dekat pegawai tu.

Anonymous said...

Call me for loan asb info
019-6403136

Anonymous said...

http://www.publicgoldsarawak.com/ver2/2014/01/07/melabur-dlm-asb-guna-loan-bank-untung-rugi-fikir-fikirkanlah/

ape pendapat tuan ttg pendapat kat atas? mcm RUGI je sebenarnya asb loan ni?

ani said...

Hi admin...umur saya 40 thun.stiil boleh apply asb loan ke?. setiap buln sya mnyimpan sendri rm650 .dr segi fktor umur still untung ke klau sya masuk skg

Anonymous said...

Saya apply asb loan yg 30000 so bln2 sy bayar rm181 skrg ni sy nak tutup akaun asb kira 1tahun je simpan loan tu and now nak tutup jd duit sy yg selama 1tahun tu burn or dia kasi balik masa sy nak tutup akaun ?

atharali said...

kalau rhb, tempoh max loan ialah 65 tahun. kalau umur 40 tahun, boleh buat utk 25 tahun

Mrfred Ruben said...

E-mel kepada pemilik

Kami kini menawarkan pinjaman kepada pihak-pihak yang berminat pada kelajuan yang munasabah dengan bantuan dan sokongan dari Bank-Bank kami.

Kami menawarkan pinjaman bercagar kepada individu dan perniagaan dengan kadar faedah rendah, kami juga menawarkan pinjaman jangka panjang dan jangka pendek. Syarikat kami berdaftar dengan penemuan banyak kelas pertama kewangan pinjaman bagi pelanggan-pelanggan kami dalam bidang penyediaan perkhidmatan dan modal kepada individu dan perniagaan.

Anda boleh memohon pinjaman dengan cepat di sini dan ianya diterima dengan mudah.Mungkin anda memerlukan kad kredit, penyatuan hutang, rumah peningkatan, pembelian kereta baru atau terpakai, rumah baru, objektif pelaburan/perniagaan atau pun cuti.Kita boleh upgrade ke? Euro 50 juta untuk membiayai projek-projek yang pelbagai.

Skim pinjaman kami > tagged "pinjaman di bawah dua minggu", setiap pelanggan, kedua-dua tempatan dan antarabangsa, adalah jaminan untuk mendapatkan pinjaman dari Syarikat ini

Pihak yang berminat perlu Sila berikan kami dengan maklumat berikut:

Nama:
Negara:
Alamat/hubungi
Nombor telefon:
Pekerjaan:
Jumlah pinjaman:
Tempoh pinjaman:
Pendapatan bulanan:
Umur

Ketelusan adalah yang menyebabkan kita dalam pertandingan ini. Sila hantarkan permohonan pinjaman anda menggunakan loanfirmorg2014@yahoo.com ini untuk maklumat lanjut mengenai program pinjaman kami.

Menganggap

syaqirah azizan said...

Bole tak kalau saya nk henti kan pinjaman loan??

Tiara Helmi said...

Saya buat loan ngan maybank 200k utk beli saham ASB.klau tak silap dah 5 thn.monthly byar Rm1200. 1st year byar mmg sedihh lo.masa tu gaji ciput amat.tapi after a year ASB bg diveden 8.8% .hoho geram je tgk diveden tu .saya dpt Rm17600.takpe sabar dulu.buat2 tak nmpak duit tu.2nd year saya bayar mcm biasa Rm1200 dari gaji saya.masa tu gaji dah dpt penyelarasan .terasa mudah je bayar.n hujung thn ASB umumkan 8.5% kot diveden.masa tu dpt lgi Rm18000 lebih.buat2 taknampak juga.3rd year still bayar Rm1200 pd bank guna duit gaji.hujung tu ASB umum 8.3% diveden .so saya dpt Rm20000 plak. Hoho dengan 3 tahun saya melabur pokok tanpa usik diveden saya dpt kmpul Rm55000.saya terpaksa kuat diveden slpas 3 thn sebab nak beli tanah

Bcaca Wong said...

Sesiapa berminat ASB sila hubungi 019-6240780 ms.wong from Rhb .

Kimberly Chiew said...

Thanks for posting this... but this doesn't look updated... if anyone is looking for RHB personal loan.. check out http://www.imoney.my/personal-loan/rhb/easy-pinjaman-ekspres

Anonymous said...

salam, pada masa sekarang saya mengambil loan 100k utk tempoh 25 tahun. saya bercadang utk membayar pada tahun pertama sahaja. kerana pada tahun berikut nya saya ingin pembayaran dilakukan melalui pengeluaran dividen. saya bercadang memaksimukan loan saya sehingga 400k. tetapi oleh keranan kemampuan kewangan utk investment saya hanya pada kadar rm600 sebulan, saya merancang memecahkan sijil saja kepada rm50k/ setahun. tempoh pembayaran pula saya ingin pendekkan kepada 10 tahun saja. utk setiap sijil saya hanya akan bayar pada tahun pertama sahaja, tahun berikut akan menggunakan dividen. jadi utk mencukupkan rm400k, saya perlu membeli saham 50k selama 6 tahun berturut-turut. apa pendapat saudara tentang strategi ini. adakah bagus atau akan meningkatkan kerugian di mana-mana..

Anonymous said...

salam....camana yerrr nk buat spi 400k...asb2 dh blh buat loan kerrr....skg ni sy baru 100k, ingat slowly nk buat spi max...

Mr.Speed said...

Berminat buat Pembiayaan ASB Islamik dari Maybank sila contact saya

jhoppers36(at)gmail(dot)com

Simpan Hari Ini untuk Masa Depan =)

Anonymous said...

Suri rumah layak ke memohon..

Anonymous said...

hello

Memohon pinjaman mudah dan pantas untuk membayar bil-bil dan untuk memulakan baru membiayai projek-projek anda pada kadar faedah yang paling murah 2%. Sila hubungi kami hari ini melalui: credithome@blumail.org dengan jumlah pinjaman yang diperlukan sebagai tawaran pinjaman minimum kami adalah RM 1,000.00 kepada mana-mana pilihan daripada jumlah pinjaman saya memerlukan jawapan mendesak anda jika anda berminat

Terima Kasih,

Encik Mhay burailla

Anonymous said...

Saya pelajar di Ipta.. bolehkah saya membuat loan?

khairul anuar said...

Salam...saya Khairul. Personal Banker ASB RHB Islamic Bank. RHB kini menawarkan skim REFINANCE ASB LOAN dimana bg mereka yang ingin membuat penstrukturan semula ASB Loan mereka dgn kami ( dari Maybank/ CIMB ke RHB).. kami akan berikan rate terendah BLR-1.7 ( BLR skrg 6.85%, jadi 5.15). Jadi rebutlah peluang skrg. Pelajar IPTA juga digalakkan memohon. Hubungi saya untuk maklumat Lanjut Khairul-011-33157732 (whatsap/sms/call).

Anonymous said...

Adik sa minat ngan loan asb tp tk tw dkt mna nak buat.buku asb pn blm buat..umur adik aku 18..ble ke

Anonymous said...

Saya nk tnye bole ke sy berhenti dr asb loan?sy bru je buat..tp sy nk berhenti atas sebab2 tertentu..siapa bole bantu?

Anonymous said...

Salam..sesiapa yg berminat untuk membuat loan ASB, boleh contact saya ya..currently CIMB is offering the best deal jika buat loan ASB under CIMB.kalau tinggal area Penang, Perak, Kedah..saya boleh jumpa anda dan terangkan secara terus bagaimana loan ASB ni berfungsi..kita sebagai bumiputera harus rebut peluang yg kerajaan beri khas utk bumiputera..bangsa lain sangat bijak urus kewangan, kita Melayu kebanyakan nya hanya bergantung dgn duit gaji semata-mata tanpa memusingkan duit itu menjadi pendapatan tambahan. Sebarang maklumat lanjut, sila hubungi saya Encik Zamri Mohd Dali - 0124678546

Anonymous said...

berminat untuk pelaburan secara islamik, hubungi saya 0122700012

Anonymous said...

berminat untuk pelaburan secara islamik, hubungi saya 0122700012

Chris Low said...

sesiapa yg berminat untuk membuat loan ASB, boleh contact saya untuk area Kuala Lumpur & Selangor 012-374 3650

Anonymous said...

Nak berhenti loan asb - semudah abc. pergi shj ke bank berkenaan n jumpa officer incharge. the officer minta ic shj in not more 5 mins time. Lepas tu kita dah tak perlu bayar monthly malah dapat baki lagi. Baki tu pula didebit ke akaun kita terus dlm masa +- 2 bulan.

Anonymous said...

Sy berhenti selepas 3 tahun. Kalau terlalu awal boleh juga ttp mungkin ada denda dikenakan bergantung kpd bank.

Stacy Banks said...

Apakah Anda mencari pinjaman bisnis, pinjaman pribadi, pinjaman rumah, mobil
pinjaman, pinjaman mahasiswa, hutang pinjaman konsolidasi, pinjaman tanpa jaminan, usaha
modal, dll .. Atau apakah Anda menolak pinjaman oleh bank atau keuangan
lembaga untuk satu atau lebih reasons.You di tempat yang tepat untuk
solusi pinjaman Anda! Saya seorang pemberi pinjaman pribadi, saya memberikan pinjaman kepada
perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari
2%. Bunga. Silahkan hubungi kami via email financialfutureloanfirm@gmail.com

terima kasih,
Mrs Stacy Banks

ISTRIYAH DAWI said...

Apakah anda perlu 100% Kewangan? Aku dapat melayani keperluan kewangan anda dengan lebih sedikit
Masalah bayaran itu sebabnya kami membiayai anda untuk hanya 3%. apapun anda situasi, bekerja sendiri, bersara, mempunyai kedudukan kredit yang buruk, kita
boleh membantu. Pembayaran yang fleksibel lebih dari 3 hingga 20years.Contact kami at: jenniferrjohn536@gmail.com
1 Nama Penuh:
2 Hubungi Alamat:
3.Jumlah Pinjaman Diperlukan:
4 Tempoh Pinjaman:
5 Nombor Telefon Langsung:

salam,
Mrs Istriyah Dawi.

Amin Zafri said...

Salam.
Sy zafri agen asb .
Sebarang kemusykilan boleh hubungi or whtups di 0176296955

UBA BANK said...

Adakah anda memerlukan pinjaman? atau memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan, dan jika ya, sila hubungi kami di: jeffersoncarsonloanfirm@hotmail.com

nama:
Jumlah pinjaman yang diperlukan:
negeri:

Anonymous said...

Eya betul..

Anonymous said...

kalau tk untung besar mana pun buat asb loan ni, at least kita komitmen jgk lah nk masuk duit dkt asb tu.

Anonymous said...

Asalamualaikum,

saya konsultan untuk asb loan dengan cimb. Kalau berminat boleh hubungi saya di 017-9396481(SAUFI). wasap pn blh.
Ada freegift saya bagi utk asb loan.

rose Badmus said...

Hello,
Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Rachel Williams, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, firma-firma dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan. hubungi kami hari ini melalui e-mel supaya kita boleh memberi anda terma dan syarat-syarat pinjaman kami di: (passionloancompany1@gmail.com)

Anonymous said...

DLM PELABURAN MGUNAKAN ASB LOAN, ANDA MESTI LIHAT DAHULU BERAPAKAH KADAR B.L.R YANG DIKENAKAN OLEH PIHAK BANK DLM TEMPOH SETAHUN(CAJ B.L.R AKAN DIKENAKAN SEPANJANG TEMPOH PINJAMAN DAN BLR BERMAKSUD PIHAK BANK MENGAMBIL UNTUNG DI ATAS DIVIDEN YANG ANDA PEROLEH SETIAP TAHUN).KATAKAN PADA TAHUN 2014, KADAR BLR ADALAH 6.75%...PNB TELAH MENGUMUMKAN DIVIDEN ASB ADALAH 8%. JADI 8%-6.75%=1.25%...JADI KADAR KEUNTUNGAN ANDA HNY 1.25% SETAHUN DAN TIDAK TOLAK LAGI DGN KADAR INFLASI IAITU 3.5%..OLEH ITU 1.25%-3.5%=-2.25%...DLM MASA YG SAMA ANDA PERLU MEMBAYAR LOAN ASB SETIAP BULAN.KESIMPULANNYA JIKA NAK MELABUR DLM ASB ADALAH LBH BAIK JGN GUNA KAEDAH LOAN INI.

Anonymous said...

Ade tak beza dari segi jumlah keuntungan pelaburan jika dividen tahunan dikeluarkan setiap tahun berbanding dividen tersebut tidak dikeluarkan. Mohon jawapan.

Anonymous said...

Salam semua,

Saya adalah financial consultant utk ASB Loan RHB Bank. Utk apa-apa pencerahan & maklumat lebih lanjut, anda boleh hubungi saya teru di talian +60163979746 (Intan) . Boleh msg/whatsap/wechat.




Selain itu,anda juga akan dapat hamper & free gift utk pelaburan yg tinggi.

norizannajib mohamednoor said...

Btul,setuju... jgn taw kondem asb je,jika anda sndri x disiplin nk byr...tiap thun sy dpt untung 6k dr dividen asb.....

norizannajib mohamednoor said...

Contoh,yg dpt 2,thun skli dlm 12k tu,boleh amk trus ke slps 2 thun?

rose Badmus said...

Halo,
Hal ini untuk memberitahukan kepada masyarakat umum bahwa Nyonya Mabel Nasiru, pemberi pinjaman pinjaman pribadi telah membuka peluang keuangan untuk siapa pun yang membutuhkan untuk bantuan keuangan. Kami memberikan pinjaman kepada individu, perusahaan dan perusahaan di bawah syarat dan kondisi suku bunga hanya 2% jelas dan dapat dimengerti. hubungi hari kami melalui e-mail sehingga kami dapat memberikan persyaratan pinjaman dan kondisi di: (redeemersloanfirm@gmail.com)

rose Badmus said...

Halo,
Hal ini untuk memberitahukan kepada masyarakat umum bahwa Nyonya Mabel Nasiru, pemberi pinjaman pinjaman pribadi telah membuka peluang keuangan untuk siapa pun yang membutuhkan untuk bantuan keuangan. Kami memberikan pinjaman kepada individu, perusahaan dan perusahaan di bawah syarat dan kondisi suku bunga hanya 2% jelas dan dapat dimengerti. hubungi hari kami melalui e-mail sehingga kami dapat memberikan persyaratan pinjaman dan kondisi di: (redeemersloanfirm@gmail.com)

Almusk said...

Asb loan bagus.. buatla tak suka cancel je x rugi

Anonymous said...

nak tanya la asb da main 2thun 5 bulan tapi tertunggak 3 bulan da terus kena jual...jadi berapa jer pulangan saya dapat??

Anonymous said...

nak tanya la asb da main 2thun 5 bulan tapi tertunggak 3 bulan da terus kena jual...jadi berapa jer pulangan saya dapat??

Anonymous said...

Boleh tolong saya?

Mark Welmer said...

Halo,
Saya Mark Wilmer, pemberi pinjaman kredit pribadi
meminjamkan kesempatan seumur hidup.
Apakah Anda memerlukan pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda?
Anda telah ditolak oleh
bank dan lembaga keuangan lainnya?
Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek?
mencari lagi karena kami di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu. Kami meminjamkan dana untuk Individu
membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang
untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi di bisnis di tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang handal dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan loan.So menghubungi kami hari ini melalui email:
(worldwideloaninternational@gmail.com)

peminjam DATA

1) Nama Lengkap: .............................. ............... ..........
2) Negara: .............................. ................ ........... ..
3) Alamat: .............................. ................ ............
4) Negara: .............................. ................ ................
5) Jenis Kelamin: .............................. ................ .............. ....
6) Status Pernikahan: .............................. ............... ....
7) Pekerjaan: .............................. ................ .. .....
8) Nomor Telepon: .............................. ............... ...
9) Posisi Saat di tempat kerja: .....................
10) Pendapatan Bulanan: .............................. ...............
11) Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: .............................. .......
12) Durasi Pinjaman: .............................. ............... ...
13) Tujuan Pinjaman: .............................. ..............
14) Agama: .............................. ................ ..... .....
15) Apakah Anda menerapkan sebelum ........................ .........

Terima kasih,
Mark Wilmer

luckymistakeguy said...

Rm 50k, if u invest in the rite path, u will be abble to get another 50k, in just below than 5 years, or maybe more than that. How to get that? Make it easy, do cantact me by 0134730024.

luckymistakeguy said...

Setuju!
Dan kenapa pilih asb sedangkan anda layak buat pelaburan yangmemberikan 15% -25% dalam tempoh kurang dari 5 tahun? Buka mata, kaji jika ingin menceburi bidang pelaburan. Jangan ikut org, kita kaji dulu dan baru buat pilihan. Banyak lagi peluang yang lebih baik ada di luar sana. Ingin tahu lebih lanjut kita boleh bincang2 melalui wasap atau face to face. Hubungi saya sufian 0134730024, perunding kewangan anda.

luckymistakeguy said...

Maaf bertanya, kenapa tak buat pelaburan yg lebih cepat dan tinggi pulanggannya? Dgn modal sebanyak rm 200k awk tahukah yg awk mampu jana another 200k just only in 5 years. Dgn asb awk kena tggu 9 tahun utk dapat untung 200k. Sy boleh tunjukkan caranya awk boleh dapat keuntungan 15% - 28% setahun. Di bawah pelaburan yg dijamin oleh gov, dipantau oleh syariah dan bnm.

luckymistakeguy said...

Setuju. Ade pro n con masing2 asb n unit trust. Tapi saya ade penyelesaiannya. Asb low risk n low return, unit trust middle risk n moderate return. Tapi kita ade satu lagi investment link dimana moderate n manageble risk. Ha, yg ni xperlu risau,atau boleh dikatakan risikonya lebih kurang asb. Tapi ape yg lebihnya dari asb ialah pulangan dalam masa setahun tu. 15%-28% setahun. So kalau gunakan rule 72 kita akan dapati bahawa tempoh keuntungan 100% memerlukan masa yg lebih cepat. Maknanya. Kalau labur 200k dalam asb, kite kena tunggu 9 tahun untuk dapat untung 200k, tapi dengan i.l, kita hanya perlu tunggu kurang 5 tahun untuk kita dapatkan keuntungan sebanyak 200k, jadinya mana lebih cepat? Ingat, kadar inflasi di kl adalah 8% setahun. Maksudnya, hari ni kopi o rm 1.20 d kl, dan adakah dalam tempoh masa 9 tahun dr sekarang harga kopi o di kl akan maintain 1.20? Buat pilihan anda, kalau berminatvnak tau lebih lanjut, sila hubungi saya 0134730024(pyan)

Anonymous said...

Adakah anda memerlukan pinjaman jangka panjang atau pendek yang cepat dengan kadar faedah yang agak rendah serendah 2%? Kami menawarkan pinjaman perniagaan, pinjaman peribadi, pinjaman rumah, pinjaman kereta, pinjaman pelajar, penyatuan hutang

e.t.c. pinjaman tidak kira skor anda, Jika ya hubungi kami melalui E-mel: howardfreeseloanlender@gmail.com Isi Borang Permohonan Pinjaman Di bawah Nama ............ Jumlah Diperlukan ........ Tempoh ... .......
Negara ............ pendapatan Bulanan ....... Umur ............. Nombor telefon ........ Seks ... E-mel .............. ................ Rancangan Perniagaan / Penggunaan Pinjaman: ....... Memohon sekarang ini e-mel:
howardfreeseloanlender@gmail.com Regards Panas Howard Freese

Anonymous said...

Blog yg sangat informasi berkenaan LASB.

http://asb-loan.blogspot.com/p/kelebihan-asb.html